Pressbilder (klicka för högupplöst)

Kontakta mig för recensionsexemplar!

PRESSMEDDELANDE 210824


NY UNIK BARNBOKSSERIE

OM DEMOKRATI OCH HÅLLBAR UTVECKLING

I september i år är det 100 år sedan svenska kvinnor fick rösta för första gången. Det firar barnboksförfattaren Marléne Tamlin med att ge ut de fem första delarna i den ny unik barnboksserie om demokrati och hållbar utveckling riktad till barn i förskole- och lågstadieålder. “Jag vill förklara det komplexa på ett lätt och kul vis!” säger hon.

Marléne Tamlin debuterade som barnboksförfattare våren 2020 med den populära Covve och Tvålen - en barnbok om Covid-19. "Idén till serien om Nora föddes under de amerikanska valet 2020, som visade hur skör demokratin är, och hur viktigt det är med grundläggande kunskap om hur samhället fungerar. Man kan säga att Trump blev min musa!" 


Marléne har arbetat med demokrati- och hållbarhetsfrågor i över 10 år och har dessförinnan studerat hållbar utveckling på Mälardalens Högskola. I arbetet med böckerna har även dottern Althea, 4 år, varit med och tyckt till - inte minst om bilder och färger. “Hon är min skarpaste kritiker!” skrattar Marléne.

Nu i september släpps de första fem titlarna: Nora och demokratin, Nora röstar, Nora på nämndmöte, Nora räddar biblioteket och Nora och klimatet. Marléne är sugen på att ge ut fler titlar i framtiden: “Det finns så många viktiga frågor jag skulle vilja hjälpa barn att lära sig mer om!”


Många är redan intresserade av böckerna, med närmare 1000 böcker levererade redan innan släpp.  "Jag möter många väldigt positiva reaktioner, det finns nästan inga konkreta böcker om demokrati för de yngsta barnen sedan tidigare." säger Marléne.


Inte minst för förskolorna som ska arbeta med demokrati och hållbar utveckling enligt läroplanen är böckerna efterlängtade. Karin Askerin, förskollärare och barnboksförfattare från Västerås, har läst böckerna och ser fram emot boksläppet. "Jag kommer att använda bokserien Nora och demokratin när jag undervisar om demokrati i förskolan. Böckerna är tydliga, lättsamma och lärorika med bra diskussionsfrågor i slutet av varje bok. Illustrationerna är tydliga och charmiga och visar på en mångfald bland karaktärerna som speglar vårt samhälle. Boktips till er som jobbar i förskolan samt skolans lägre år!”


Det hela började med en så kallad crowdfoundingkampanj via sidan Kickstarter, där man också kunde välja att stödja projektet genom att ge bokgåvor till Rädda Barnen. "Vi glädjer oss åt att få dela ut Drömträdets betydelsefulla böcker och särskilt Nora-böckerna som är viktiga för att inspirera barnen till att medverka i demokrati- och samhällsutvecklingen.” säger Anita Hillevi Lilja-Stenholm, ordförande för Rädda Barnen Norra Västmanland.


Även Bygdegårdarnas Riksförbund har intresserat sig för böckerna, och samarbetar med författaren kopplat till bygdegårdarnas demokrativecka i oktober. "Nora gör demokrati enkelt och roligt. Intresset för samarbetet och demokratitemat har varit stort från landets bygdegårdar." säger Sofia Ohlsson, Verksamhetsutvecklare.


Boksläppet sker på Västmanlands Läns Museum 11/9 tillsammans med kultur- och demokratiminister Amanda Lind. Det blir både panelsamtal för vuxna och högläsning för barn - med möjlighet att prata lekplatser med tekniska nämnden i Västerås ordförande Anna Thunell.


“Läsning är nyckeln till nyfikenhet och ny kunskap men också till demokrati och delaktighet. Arbetet att engagera och få fler att känna sig delaktiga i demokratin börjar också med barnen, både vad gäller lusten att läsa och grunden för en stark inkluderande demokrati.” kommenterar Amanda Lind.


Boksläppet sammanfaller med länsmuseets barnlördag med demokratitema, och kl 12:15 och 15:15 blir det högläsning för barn med efterföljande workshop. 14:00 är det officiella släppet med demokratiministern och författaren, tätt följt av ett panelsamtal om barn och demokrati. Övriga deltagare: Diana Kambugu, kultur- och samhällsentreprenör, Matilda Westerman, författare till bl.a. Du har rätt och Så funkar Sverige, Tjarls Metzmaa, civilsamhällespodden, Vicki Skure-Eriksson, ordförande förskolenämnden i Västerås. En av böckerna, Nora Röstar, kommer också att finnas tillgänglig som film i bion på länsmuseet, med premiär 11/9.


Kontakt:

Marléne Tamlin

marlene@dromtradet.se