NORANYHETER

210920

NORA I FLERA FYSISKA BUTIKER


Nu har serien om Nora varit ute på marknaden i en vecka, och vi har fått fylla på lagret hos distributör en gång. För dig som föredrar att kunna se, känna och lukta på en bok innan du köper den finns redan flera alternativ i Västerås. 

 Noraböckerna finns nämligen både i Länsmuseets butik  (som också är ensamma om att sälja t-shirts med Noratryck), på Akademibokhandeln i Igor och på Leklust på Vasagatan. På leklust gick det också i lördags att få böckerna signerade, och där får du ett ark Nora-klistermärken på köpet när du köper en bok!

210911

BÖCKERNA ÄR SLÄPPTA!


Nu har den nya bokserien om Nora - samhällskunskap för de yngsta officiellt släppts ut i världen! Under lördagen 11/9, precis 100 år efter det första valet med kvinnlig rösträtt och ett år innan nästa val firades Noras födelse med pompa och ståt på Västmanlands Läns Museum. Det var både högläsning för barn och boksläpp och panelsamtal för vuxna på 

programmet, och samtidigt pågick på museet också demokratipyssel för barn och utställningen Demokrati 100 år. Amanda Lind, kultur- och demokratiminister, inledde en av programpunkterna och assisterade författaren med själva det fysiska boksläppet, som kan ses i youtubeklippet nedan:

210907

I RADIO OM DEMO-KRATI FÖR BARN


P4 Västmanland förmiddagsprogram intresserade sig idag för detta med att skriva för barn om komplexa frågor som demokrati och hållbar utveckling. Marléne Tamlin var  där och berättade om att brinna för barns rätt till kunskap och 

delaktighet, att försklara svåra saker för små barn och att alla

 vill göra saker bättre. Hon framförde också en hälsning från sin fyraåriga dotter: "Noraböckerna handlar om demokrati, och att man får vara sig själv, det är därför de är så bra!" Lyssna på inslaget nedan!

210901

NORA HAR FÅTT EN EGEN SÅNG


Boken "Nora röstar" ska gå som högläsningsfilm i bion på Västmanlands läns museum under demokratiåret, och ingen film utan en signaturmelodi! Vi är mycket stolta och glada att idag ha fått presentera en liten trailer inför Noras inträde på bioduken, inklusive Noras alldeles egna sång!

Låttext, melodi och framförande står Torbjörn Nilsson för. Torbjörn arbetar till vardags med natur- och miljöfrågor, men har också skrivit en del musik tidigare. En del finns på hans egen youtubekanal. Tack Torbjörn för den fantastiskt fina "Alla ska bestämma"!

210819

KULTURMINISTERN VÄLKOMNAR NORA


I veckan har kulturdepartementet meddelat att kultur- och demokratiminister Amanda Lind tackat ja till Drömträdets inbjudan att delta vid boksläppsevenemanget på Västmanlands Läns Museum den 11/9. Besöket är en del i att uppmärksamma demokratins hundraårsjubileum 2021. I ett pressmeddelande i början av året säger Lind: 

"Vi har inte minst i ljuset av coronapandemin kunnat se hur demokratin behöver stärkas. Det demokratiska samtalet behöver nå fler och vi behöver förbättra förutsättningarna att delta i allt från debatter till beslutsfattande eftersom demokratin rör oss alla. Det handlar också om [...] att stärka ungas deltagande i demokratin."

210816

NÄSTAN 1000 SKICKADE BÖCKER


De senaste två veckorna har ägnats åt att packa och skicka alla förbeställda böcker. Först ut var så klart alla Kickstarterbackare, som också fick klistermärken med Nora-motiv tack vare bidraget från Leader Mälardalen. Därefter har vi skickat böcker till recensenter, kulturrådet och övriga förbeställningar. Nu hoppas vi på gott mottagande!

Bland de skickade böckerna finns också 75 böcker till Rädda Barnen Norra Västmanland, som till stor del donerats av Kickstartern - tack alla som bidragit! Snart har de första kartongerna tömts, vilket innebär att vi skickat iväg närmare 1000 böcker - en månad innan släpp!

210708

BOKSLÄPP PÅ LÄNSMUSEET


De första fem böckerna om Nora kommer att släppas på Västmanlands Läns museum den 11 september 2021! Det blir både högläsning och demokratiworkshop för barn och panelsamtal för vuxna, och museets shop kommer att sälja böckerna och t-shirts med Nora-motiv. 

Boka din plats redan nu på Länsmuseets hemsida. Kanske passa på att gå på deras barnlördag i Pedagogen samtidigt? Eller varför inte titta på Nora Röstar som högläsningsfilm i bion! Välkomna!

210515

NORA <3 BYGDEGÅRDAR


Sveriges bygdegårdar är och har länge varit en viktig demokratisk infrastruktur. Därför är vi väldigt stolta att ha startat ett samarbete med Bygdegårdarnas Riksförbund inför deras planerade demokrativecka i oktober. Vi kommer att ta fram ett gemensamt material för samtal och aktiviteter kopplade till böckerna om Nora.

Vill du vara med och arrangera ett demokratievenemang för barn? Kontakta din närmsta bygdegård, och läs mer under fliken "Bygdegård" här på hemsidan.

210605

NORA FÅR EU-MEDEL


Nora-projektet har fått beviljat så kallat "småstöd för företagsutveckling" genom Leader Mälardalen. Det innebär bland annat att det kommer att finnas klistermärken med Nora-motiv och att vi kommer att kunna marknadsföra böckerna både digitalt och genom fyusiskt utskick under hösten! 

Det innebär att vi har möjligheter att nå ut till förskolora, där Nora kan göra riktigt mycket nytta! Så håll utkik i en förskolebrevlåda eller ett nyhetsbrev nära dig i höst!

210324

NU HAR VI ETT FÖRLAG


Avtalet är nu påskrivet och peppen är totalt, serien om Nora kommer att ges ut av fantastiska lilla Ditt Bokförlag, som också gett ut Marléne Tamlins tidigare bok Sagan om Bebissagan. Vi arbeter tillsammans under våren med att göra tryckfärdiga filer av text och bild, med målet att skicka böckerna på tryck till sommaren.

Böckerna kommer att bli med muk pärm, häftade 14x14 cm, vilket gör både böckerna och frakten billigare, bra för tillgängligheten och miljön. Dessutom trycker vi på FSC-märkt papper!

210315

KICKSTARTADBOKSERIE


Efter en månads kampanj via sociala media gick Kickstarter-kampajen i mål! Därmed blir visionen om en barnboksserie om demokrati och hållbar utveckling verklighet! 53 engagerade gräsrotsfinansiärer har tillsammans investerat 16823 kr, och dessutom donerat 36 böcker till Rädda Barnen!

Stort tack till alla som bidragit - direkt eller genom att sprida och dela kampanjen!